Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een koffiezetapparaat dat niet meer werkt? Een trui waar een gat in zit? Weggooien? Liever niet. Kom er woensdag mee naar de Sprankel in Vorselaar. De studenten Techniek van de Lerarenopleiding Secundair Onderwijs van Thomas More organiseren er een Repair Café. Wie weet drink je ’s avonds op je herstelde stoel een lekker kopje koffie uit je gerepareerde koffiezetapparaat, terwijl je de warmte van je gestopte trui voelt.

Repair Café

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten, waar mensen elkaar op vrijwillige basis helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen. Dat gaat van kleding tot elektrische apparaten, meubels en zelfs fietsen en computers. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee en gaan samen met de (vrijwillige) deskundigen, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden,… aan de slag. In het Repair Café is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke herstellingen uit te voeren.

Herstelling is een duurzaam alternatief voor weggooien, maar dikwijls duur. De inzet van vrijwilligers in een Repair Café maakt van herstellen een bereikbaar alternatief en het verkleint de afvalberg. Een Repair Café is ook een sociaal evenement: buurtbewoners ontmoeten elkaar op een nieuwe, verrassende manier. Er ontstaan nieuwe contacten en het bevordert de sociale cohesie.

Netwerk Bewust Verbruiken

Repair Cafés worden in Vlaanderen gepromoot en ondersteund door het Netwerk Bewust Verbruiken. Deze vereniging informeert en activeert consumenten rond duurzaam verbruiken. Hun projecten en communicatiekanalen omvatten twee hoofdthema’s: anders consumeren (duurzamere aankoopkeuzes voor voeding, afval, wonen, energie, mobiliteit) en minder consumeren (delen, hergebruik, herstellen, tweedehands). Meer dan veertig consumenten-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties zijn lid van het Netwerk Bewust Verbruiken.

Studenten Techniek

Het Repair Café in Vorselaar is een initiatief van de Lerarenopleiding van Thomas More, de gemeente Vorselaar en Transitie Vorselaar. Vijftien studenten van de opleiding Leraar Secundair Onderwijs Techniek en hun docent zijn de hele namiddag present om bezoekers aan het Repair Café te helpen. Dit is een kolfje naar hun hand. Zij worden opgeleid in vakgebieden zoals elektriciteit, elektronica, materialenleer, communicatiemiddelen, computertechnologie, mechanica,… Een basiskennis techniek, gecombineerd met een training in foutenanalyse zijn een stevige meerwaarde voor een medewerker van een Repair Café.

Praktisch

  • Repair Café  Dienstencentrum De Sprankel Nieuwstraat 13, Vorselaar
  • Woensdag 12 februari, van 14 tot 17 uur
  • Een organisatie van

-           Lerarenopleiding Thomas More

-           Transitie Vorselaar

-           Gemeente Vorselaar